Tidspunkt for oppdraget

Kvelds- og helgearbeid skal du ha bedre betalt for enn oppdrag i vanlig arbeidstid. Må du rydde timeplanen og skyve på andre ting, for å presse inn et hasteoppdrag, må du ta deg ekstra betalt.

Hvis bransjen din har en eller flere høysesonger i løpet av året, kan du også kreve høyere pris, mens oppdrag i en stille periode kan prises lavere.

Tider på året som av en eller annen grunn gir økt etterspørsel etter folk med din kompetanse, kan gi grunnlag for å kreve bedre betalt. For eksempel tar noen regnskapsbyråer mer betalt hvis du leverer regnskapspapirene midt i høysesongen for regnskapet, mens du får rabatt hvis du leverer alt i januar.

Det er vanligvis lettere å få gode priser tidlig på året når budsjettpostene fremdeles er velfylte. Blir du koblet inn i starten av en prosjektperiode, f.eks. rett etter sommerferien, er betalingsviljen ofte høyere enn om du kommer inn på et seinere tidspunkt, etter at de største pengepottene allerede er fordelt.

I førjulssesongen er ofte budsjettene sprengte, men siden det er panikk for å få ting ferdig i siste liten er det kanskje mulig å forhandle prisen opp likevel. Tidspunktet henger ofte sammen med hvor prekært det er for kunden å få prosjektet ferdig i tide.